Bu Blogda Ara

Taşınabilir Cihazlarda mikroUSB Standardı



    Taşınabilir cihazlarda ilk dönemlerde şarj etmek ve veri aktarımı yapabilmek için farklı farklı portlara sahip kablolar kullanmamız gerekiyordu.  Ancak son yıllarda akıllı telefonlarda farklı olarak miniUSB girişinin hem veri aktarımı hem de şarj için kullanılabilmekte ve bu yöntem eskiye nazaran çok daha etkilidir ve güzel bir bağlantı biçimidir.

   Son birkaç yıldır mobil cihazlarda standart bir şarj ünitesinin kullanılması konusunda üreticilere baskı yapılıyor ve en azından akıllı telefon tarafında bu hemen hemen sağlanmış durumda. Tabletler ise yüksek voltaj gereksinimi nedeniyle bu standarda pek uymuyor.

   Apple ise bilindiği üzere kendi geliştirdiği şarj sistemlerini kullanmaktan hiçbir zaman vazgeçmedi ve AB'nin uyarısı nedeniyle de Avrupa'da opsiyonel bir microUSB çevirici adaptörü sunmaya başladı.

    Ancak Avrupa Birliği tavsiyenin de ötesine geçmek istiyor ve bu standardı zorunlu kılacak bir kanun tasarısı da yolda. Şimdilik tasarının hangi standardı zorunlu kılacağı bilinmiyor. Bunun ya şimdiki microUSB bağlantısı ya da geliştirilmekte olan çift taraflı yeni USB bağlantısı olabileceği tahmin ediliyor. Kanun tasarısının Mart ayına kadar Avrupa Parlamentosu'na sunulması ve Mart ayında da kanunun oylanması bekleniyor. Üye ülkeler kanun ile birlikte iki yıl içerisinde gerekli düzenlemeleri yapmak zorunda. Avrupa'da satış yapan üreticiler de üç yıl içerisinde gerekli şartlara uyacak. 
    Bu proje kapsamı ile tüketici açısından gereksiz harcamaların ve maliyetlerin önüne geçmek istiyor. Kanundan Android ve Windows Phone üreticilerinin fazla etkilenmeyeceği tahmin ediliyor. Ancak özellikle Apple'ın nasıl bir davranış sergileyeceği merak konusu...