Bu Blogda Ara

Robot Biliminde Son Nokta



  Robot Biliminde Son Nokta 

    Philladelphia/Pennsylvania/ABD'de bulunan özel Pennsylvania Üniversitesi, en son teknolojiye sahip algılama ve otomasyon teknolojisi ile yaptığı Quadrotors (dört pervaneli mikro helikopterlerrobotlarına ait video yayımladı.

    Çeşitli biçimlerde mükemmel bir düzen içinde hareket eden uçan bu mikro robotlar, günümüzde robot bilim teknolojisinde gelinen noktayı gözler önüne serdi.


    Pennsylvania Üniversitesinin GRASP (Genel robotbilim, Otomasyon, Hissetme ve Algılama) laboratuarlarında geliştirilen, kendi başına hareket edebilen mikro helikopterler, mükemmel bir düzen içinde hareket edebildikleri gibi çok esnek manevralar gerçekleştirebiliyor olmaları izleyicileri kendilerine hayran bırakıyor.


    Projede yer alan bilim insanlarının hazırladığı etkileyici videoda, mikro helikopterlerin yön değiştirdikleri, engelleri manevra kabiliyetleriyle aşmaları, havada sekiz rakamını oluşturdukları  ve hatta bununla yetinmeyip havada takla attıkları görülüyor. Ayrıca bu robotlar muhteşem bir şekilde senkronize çalıştıkları için havada sanki birbirlerine görünmez bağlar ile bağlılanmış hissini uyandırıyor.


    Bu laboratuvarda çalışan Kmel robotics ekibi, yaklaşık 20 quadrotor üretti. GRASP laboratuvarında quadrotorların gelinen son noktadaki halleri ile yetinilmeyip üzerine daha farklı geliştirmelerin yapılması hedeflenmekte.
ABD'li bilim adamları, quadrotors gibi mikro robotların arama ve kurtarma görevleriyle, gözetleme amaçlı kullanılabileceğini belirtti.


Yazar: Volkan ÖZTÜRK