Bu Blogda Ara

Engel Tanımayan Robot X-RHex


Pensilvanya Üniversitesi araştırmacıları tarafından tasarlanan ve geliştirme sürecinde olan 6 bacaklı RHEX veya X-Rhex isimli robot tıpkı bir canlı böcek gibi kolayca engellerin üzerinden geçebiliyor. Aynı zamanda yazılan özel algoritmaları sayesinde her bacağın da ayrı ayrı hareket ettirilmesi özelliğinden de faydalanarak hareket özgürlüğü sağlanıyor. Uzun bir zamandır geliştirme süreci içerisinde olan bu robot tasarımı 6,7kg ve 50 watt gücündekimotorlara sahip elektrik harcamaktadır. 
Pensilvanya Üniversitesi araştırmacıları
tarafından geliştirilen altı bacaklı X-RHex isimli robot, koşarak ya da zıplayarak önündeki engelleri aşabiliyor ve bacaklarını aynı anda veya ayrı ayrı hareket ettirerek oldukça zorlu yüzeyler üzerinde rahatça hareket edebiliyor. Uzun zamandır geliştirme çalışmaları devam eden 6.7kg ağırlığındaki robot, gücünü iki adet 50 watt elektrik motorundan alıyor.

Özellikle yüksek konumlara zıplama kabiliyeti ile dikkatleri üzerine çeken robot hakkında yayınlanan yeni video, robotun dış mekanda ve gerçek arazilerde gösterdiği performansı gözler önüne seriyor. Çok daha zorlu şartları aşması için üzerinde geliştirmelerin de devam ettiği belirtilen X-RHex hakkında yayınlanan
videoyu direkt olarak aşağıda izleyebilirsiniz.