Bu Blogda Ara

İnsansı Robot NAO Türkiye`de!


   İnsansı robot NAO Türkiye`de!
  NAO`lar Türkiye`de Entek Eğitim Teknolojilerinin satış, teknik destek ve eğitim güvencesiyle artık okulların kullanımına açık.

    Dünyada 2500 tane NAO var. İnsansı robotlar şimdilik üniversitelerde akademik araştırmalara konu oluyorlar ve 3-5 yıl sonra tamamen hayatımıza girecekleri uygulamaların geliştirilmesi için akademisyenlerin çalışmalarına açıklar. Türkiye`de ise Entek Eğitim Teknolojilerinin satış, teknik destek ve eğitim güvencesiyle NAO`lar artık okulların kullanımına açık. İTÜ Robot olimpiyatları sponsoru olan Entek Eğitim Teknolojileri`nin 12-14 Nisan`da gerçekleştirdiği Türkiye lansmanı ulusal medyada geniş yer aldı ve bir çok eğitim kurumunu heyecanlandırdı.
    Halen Yeditepe, Işık, İTÜ, Boğaziçi, Sabancı gibi ülkemizin önde gelen üniversitelerinde kullanılmaya başlanmış olan NAO, açık yazılım mimarisiyle akademisyenlerin geliştirmesine açık. Futbol maçı yapmaktan, beden ve zihin engelli çocukların eğitimine geniş bir yelpazede uygulamaları geliştirilen NAO, özellikle eğitimde yeni bir çığır açma iddiası ile tüm dünyada ve artık ülkemizde de büyümesini sürdürüyor. Öğrencilerin etkileşimle öğrenmeleri için anaokulu çağından üniversite doktora aşamasına kadar birçok olanak sağlayan insansı robot, öğrenmeyi sevimli, heyecanlı, interktif ve hepsinden önemlisi istekli hale getiriyor. Üzerinde mekanik, elektrik, elektronik, haberleşme, sensörler gibi birçok teknolojiyi barındıran NAO, özellikle makina dili ile açık yazılım geliştirme ve programlama konusunda çocukların ve gençlerin gelişimine destek oluyor. Geleceğin mesleği olan robotik alanında tüm teknolojileri, bu teknolojilerden korkmadan, adım adım öğrenmelerine olanak tanıyor.
   PEKİ NAO`YU ÖNE ÇIKARAN NE GİBİ ÖZELLİKLERİ VAR? 
    57 cm boyunda ve yaklaşık 5 kg ağırlığındaki insansı robot NAO, 25 ayrı hareket esnekliğine sahip. Üzerinde kızılötesi, ultrasonik, dokunmatik (tactile), ağırlık duyarlı (force-sensitive) sensörler olduğu gibi 2 adet HD kamera görüntüleme ve 1 adet de mikrofon ses algılama için mevcut. NAO çok hareketli olduğu için ısınmaya karşı dayanıklı, yüksek tekrarlama kapasitesinde süper motorlar kullanılmakta. Harici olarak şarj edilebilmekte ve 3 saat boyunca şarjsız maksimum kullanım kapasitesinde.



Windows 10


Microsoft, Windows 10 İşletim Sistemi Hazırlıklarına Başladı

windows 9 release manager oh Microsoft, Windows 9 İşletim Sistemi Hazırlıklarına Başladı

    Endüstri içerisindeki pek çok uzmana göre, Windows 95 sonrasında Microsoft’un piyasaya süreceği en radikal işletim sistemi olacak Windows 8 için hazırlıklar tamamlandı. Bu aşamadan sonra Windows 8 için geliştirilecek güncellemeler ve eklenecek yeni fonksiyonlar, işletim sistemi piyasaya çıktıktan sonra Windows Update yolu ile kullanıma sunulacak yani RTM versiyonu tamamlanan Windows 8′e, ürün piyasaya çıkana kadar yeni bir özellik eklenmeyecek. 26 Ekim’de lanse edilecek işletim sistemi için donanım üreticileri ve sistem entegratörleri de hazırlıklarına hız vermiş, yeni cihazları duyurmaya başlamış durumdalar.
    Windows 8 için hazırlıkların tamamlanmış olması, Microsoft geliştirici ekibinin duracağı anlamına gelmiyor. Redmond merkezli şirketin Windows bölümünde yer alan kimi çalışanlar, profesyonel iş yaşamının sanal dünyadaki ağı olan Linkedin’deki profillerini güncelleyerecek, şu anki projeleri olarak “Winows 10″ üzerinde çalışmaya başladıklarına işaret ediyorlar.
    Windows.next kod adıyla anılan Windows 10 hakkında henüz kaydadeğer bir bilgi bulunmuyor. Ancak kimileri Windows Vista ve Windows 7 benzeri bir gelişme yaşanabileceğini de öngörmüyor değiller. Yani önemli yenilikler içeren Windows 8 işletim sisteminin pazarda beklenen oranda kabul görmemesi halinde, Microsoft hızlı bir geliştirme süreciyle Windows 10′u piyasaya sürebilir. Yeni işletim sisteminin genel olarak daha geniş ARM desteği sunması, daha fazla mobil teknoloji içermesi ve uygulama mağazacalığına yönelik yenilikler ile arayüz geliştirmeleri içereceği yönünde tahminde bulunmak, mevcut eğilimler çerçevesinde yanlış olmayacaktır.

C ve C++ Arasındaki farklar


 C

      AT&T Bell laboratuvarlarında, Ken Thompson ve Dennis M. Ritchie tarafından UNIX İşletim Sistemi’ ni geliştirebilmek amacıyla B dilinden türetilmiş yapısal bir programlama dilidir. Geliştirilme tarihi 1972 olmasına rağmen yayılıp yaygınlaşması Brian W. Kernighan ve Dennis M. Ritchie tarafından yayımlanan “C Programlama Dili” kitabından sonra hızlanmıştır. Günümüzde neredeyse tüm işletim sistemlerinin (Microsoft Windows, GNU/Linux, *BSD, Minix) yapımında %95′ lere varan oranda kullanılmış, halen daha sistem, sürücü yazılımı, işletim sistemi modülleri ve hız gereken heryerde kullanılan oldukça yaygın ve sınırları belirsiz oldukça esnek bir dildir. Esnekliği, programcıya sonsuz özgürlüğün yanında çok büyük hatalar yapabilme olanağı sağlar.

 C++

     1980 yılında Bjame Stroustrup tarafından geliştirilmiştir.C++ dili C temelli ve C nin bir üst kümesi olarak düşünülebilir. C++ en popüler nesne temelli programlama dilidir. C++ dilinin ilk ismi “C with Classes”(C ile sınıflar) idi. C++ dili C diline nazaran daha etkili ve güçlüdür.Ve en önemli özelliği ise C ‘den farklı olarak nesne temelli bir dildir.Şu anda C++ dili ANSI ve ISO kuruluşları tarafından standartlaştırılmıştır. Bu standartların son versiyonu 1997 yılında yayınlanmıştır.



Bilgisayar Kasa Montajı - Resimli Anlatım


Bilgisayar Kasa Montajı - Resimli Anlatım

 Bilgisayar Kasa Montajı

   Not: Donanım bileşenlerini anlatırken model ve soketlerine yazıda yer verilmeyecek, CPU montajı dışında, anlatım hem AMD hemde Intel platformları için geçerli olacak ve sadece cpu montajı ayrı ayrı anlatılacak, zaten montajda birbirlerinden ayrılan yegane farada bu 





Bir Bilgisayar Oyunu Ve Çok Gerçekçi Filmler Nasıl Yapılır?

 Bir Bilgisayar Oyunu Nasıl Yapılır? 



    Bilgisayar oyunları oynarken zorluklardan uzak durmaya çalışıyor olabilirsiniz. Peki, bilgisayar oyunlarını hazırlayanların ne gibi zorluklara göğüs gerdiğini hiç merak ettiniz mi? Oyun nedir? Kurnazlığın, becerikliliğin, rastlantının rol oynadığı, kazananların ve kaybedenlerin bulunduğu, uzlaşmalı kurallara dayanan bir eğlence mi? Eğlenerek zaman öldürmenin bir aracı mı? Ne derseniz deyin, bilgisayar oyunları artık hayatımızın bir parçası! Uzakdoğu, eski Yunan, Mısır ve Roma uygarlıklarından beri, insanoğlu "oyun tutkusu"ndan vazgeçemiyor. Nitekim ilk bilgisayar oyunu, 1962 yılında, değeri milyonlarca dolar eden ve uzay araştırmalarında kullanılmak üzere tasarlanan bir bilgisayarda "gizlice" yazılmıştı! 

    1970'lerde , televizyonlara bağlanan oyun konsollarının satışa çıkmasıyla yeni bir sektör doğdu. 1980'lerde yükselişe geçen oyun kon sollan, Commodore 64 ve Amiga bilgisayarlarının yaygınlaşmasını sağladı. Ancak, asıl patlama "kişisel bilgisayar"ların doğuşu ile gerçekleşti. Bugün ise, karşımızda, film ve müzik sektörlerinin toplamından çok daha büyük bir "endüstri" var... 

    DFC Intelligence şirketinin yaptığı araştırmaya göre, 2003 yılında dünyada oyun sektörünün büyüklüğü 23,5 milyar doları buldu. Bu rakamın 2009 yılında 31,6 milyar dolara ulaşacağı düşünülüyor. Ancak, küçük bir uyarıda bulunalım: Rakamlar işin sadece "yazılım ayağı"nı temsil ediyor. Oyun konsollarının ve joystick, sanal gerçeklik kaskı gibi yan donanımların satışları, bu rakamların birkaç kat daha büyümesine yol açacak! ...